Pieczątka w lodówce? Tak! Spójrz na produkty spożywcze, które masz w domu – opakowania z jogurtami lub serami, wytłaczanki z jajkami, karton z mlekiem. Na każdym z nich znajdziesz… stempel! Jeżeli jesteś zaskoczony, to zapewne znajdujesz się w znakomitej większości. Wielu z nas zupełnie nie zdaje sobie sprawy z tego, że produkty, które na co dzień jemy, znakowane są przy użyciu pieczątek oraz kolorowych tuszów do stempli. Sprawdź, czego możesz się dowiedzieć dzięki pieczątkom na serach, mięsie, wędlinach czy mleku.

Termin przydatności do spożycia

Obowiązek umieszczania na produktach terminów przydatności do spożycia jest regulowany przez prawo. Większość z nas zdaje sobie sprawę z obecności dat na opakowaniach napojów czy różnego rodzaju jedzenia. Czy jednak na pewno wiemy, jak je poprawnie odczytywać?

Wyróżnia się dwa rodzaje sposobów określania przydatności do spożycia:

  • Najlepiej spożyć przed końcem lub najlepiej spożyć przed – określenia te najczęściej łączone są z datą dzienną. Ich umieszczenia na produkcie oznacza, że, o ile będzie on przechowywany w optymalnych warunkach (wskazanych przez producenta), zachowa swoje właściwości co najmniej do dnia wskazanego przez stempel. Spożycie go po tej dacie jest możliwe, jednak produkt może nie zachować swoich pierwotnych właściwości, np. może zmienić się jego smak.
  • Należy spożyć do – produkty oznakowane w ten sposób powinny zostać spożyte najpóźniej w dniu wskazywanym przez pieczątkę na opakowaniu. Tego typu stemple pojawiają się najczęściej na produktach, które ze względu na swoje właściwości szybko się psują.

Stemple na jajkach

Na całym świecie stemple wykorzystywane są do oznaczania jajek. Nie inaczej jest w Polsce – wymóg stemplowania skorupek regulowany jest przez prawo Unii Europejskiej.

Z pieczątki umieszczonej na jajkach możemy dowiedzieć się:

  • Jak jajko zostało wyprodukowane: 0 (jajko pochodzi z gospodarstwa ekologicznego), 1 (jajko pochodzi z gospodarstwa z wolnym wybiegiem dla kur), 2 (jajko pochodzi z gospodarstwa z chowem ściółkowym), 3 (jajko pochodzi z gospodarstwa z chowem klatkowym).
  • W jakim kraju jajko zostało wyprodukowane: dwuliterowy kod odpowiada nazwie państwa. Jajka pochodzące z Polski oznaczane są kodem PL.
  • Dokładna lokalizacja gospodarstwa, w którym zostały wyprodukowane jajka. Kod określa województwo oraz powiat, z którego pochodzi jajko.
  • Kod określający zakres działalności gospodarstwa. Pokazuje w jakiej wielkości gospodarstwie zostało wyprodukowane jajko.
  • Szczegółowe informacje o gospodarstwie, w którym wyprodukowane zostało jajko. Każde z gospodarstw dysponuje indywidualnym kodem, które umieszcza na swoich produktach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *